Auto roku se vrací na scénu

Tisková zpráva – Auto roku 21/22

Téměř rok a půl vystavil covid odborné i laické anketě Auto roku stopku, ale nyní se vrací v plné síle, připravená vyhlásit nejlepší auta za roky 2021 a 2022 v několika kategoriích. Hlasování veřejnosti bylo spuštěno, novináři na své první jízdy ještě čekají.

Necelé dva roky musela veřejnost, ale také novináři čekat, než se opět v České republice rozjela oblíbená anketa Auto Roku. Dvěma ročníkům vystavila stopku pandemie, především pak výrazné restrikce a omezení, která zamezila setkání odborné veřejnosti k pravidelným jízdám s nominovanými vozy. Bez nich totiž nemůže dojít k důležitému srovnání, poznávání a hodnocení vozů, které bojují o titul Auta roku. I proto bylo rozhodnuto, že se anketa uskuteční v prvním možném termínu, po uvolnění všech omezení. A to se stalo právě nyní, na jaře roku 2022. Stejně tak se SDA (Svaz dovozců automobilů) rozhodl, že spojí dva ročníky dohromady a umožní automobilkám přihlásit modely, které splňují podmínky účasti za roky 2021 i 2022.

 

Auto roku 21|22

 

A co na všechny v letošní anketě čeká? Opět je tu hlasování veřejnosti, které probíhá na stránkách www.autoroku.info od 17.2. až do 10.4. Každý bude moci hlasovat v deseti kategoriích, ze kterých vybere vždy jedno auto. Celkově bylo přihlášeno na 74 zajímavých novinek. Pravidla v anketě veřejnosti jsou volnější, takže se do ní dostanou také vozy z individuálního dovozu nebo novinky, které prošly lehkým faceliftem. V anketě může hlasovat úplně každý, kdo se na stránkách zaregistruje a zároveň s tím bude moci zabojovat o atraktivní výhry od našich partnerů. Hlavní cenou je již tradičně zapůjčení vítězného vozu z hlavní ankety Auto roku na jeden rok.

 

Vrcholem ankety Auto roku v České republice je vždy hlasování odborníků. Porotci jsou pečlivě vybíráni a jde o respektované motoristické novináře vybrané zástupci SDA. Pro letošní ročník bylo vybráno 23 novinářů, kteří budou vybírat z 38 nominovaných automobilů. Vždy by mělo jít o zásadní novinku v podobě nové generace, která se dostala na náš trh v letech 2020 a 2021 a do začátku ankety bylo možné tento vůz objednat na základě vydaného ceníku. Do odborné ankety se nedostanou vozy, které prošly pouze faceliftem, jsou derivátem nebo nepocházejí z oficiálního dovozu. Na novináře čekají dvě kola testovacích jízd, z nichž v tom prvním 17.3. vyberou ze všech 38 nominovaných aut finálovou pětici. Následně dojde k druhým jízdám na konci března, ze kterých už vzejde vítěz ankety Auto roku v České republice 2021/2022, který bude vyhlášen 19.4.2022 v multifunkčním centru Cubex v Praze. Součástí hlasování odborné veřejnosti je také anketa Ekologické Auto roku 21/22. Jde o přidruženou součást hlavní ankety a nominované vozy musí splňovat podmínky, což z 38 přihlášených vozů splňuje 15 z nich. Podle výsledků v anketě Auto roku se vybere ekologické auto, které bude v hlasování nejvýše, a to bude vyhlášeno ekologickým vozem pro roky 2021 a 2022.

 

Na závěr pak několik statistických dat k nominovaným vozům. Z 38 soutěžních vozů je 12 čistě elektrických, 5 sportovních a 17 z kategorie SUV. Nechybí také jedno velké MPV a jeden americký pickup.

 

Vyhlašovatelem ankety je SDA.

Partnery ankety jsou:

Cubex Centrum Praha, Alcar, Vincario, O-Run, FM Media Prague, Race Day. Hlavním mediálním partnerem je Garáž.cz. Mediálními partnery jsou Automakers a Faster magazine.