Výjimečné místo pro vyhlášení vítěze

Přesně za týden budou vyhlášeny výsledky ankety Auto roku 2024 v České republice a budeme vědět, který z finalistů vystřídá na trůnu loňského vítěze Hondu Civic e:HEV. A protože dnešní doba klade velký důraz na snižování CO2, bude se slavnostní vyhlášení konat v Kongresovém centru Praha.

Dost možná si říkáte, jak komplex slavnostně otevřený 2. dubna 1981 může korespondovat s moderními trendy. Kongresové centrum prošlo v letech 1998-2000 rozsáhlou rekonstrukcí a byl dostavěn nový víceúčelový objekt s rozsáhlými hotelovými a kancelářskými kapacitami, dnešní Business Centre Vyšehrad a hotel Holiday Inn Prague Congress Centre. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 2017 a dotkla se technického zázemí, AV techniky, Wi-Fi infrastruktury, digitálního navigačního systému, ale i samotných prostor. Zároveň s rekonstrukcí proběhla i změna korporátní identity, která symbolizuje transformaci v otevřené, přátelské a inspirativní místo a je důkazem toho, že Kongresové centrum Praha drží krok s novými trendy.

Na střeše centra je instalována fotovoltaika o velikosti fotbalového hřiště obsahující celkem 2080 panelů, která pokrývá 10 % spotřeby Kongresového centra Praha a ušetří 5,5 milionu korun ročně. Do dalších opatření šetřících energii bylo investováno 121 milionů korun. V rámci nich byla modernizována centrální kotelna, klimatizace, byla nainstalována designová LED svítidla, eko splachovadla na WC i systémy měření a regulace. Díky těmto opatřením Kongresové centrum ročně ušetří 11 533 m3 vody, což odpovídá objemu tří olympijských bazénů. Dále je ročně uspořeno 9 740 945 kWh – to je roční spotřeba domácností např. ve Františkových Lázních – což představuje 30% úsporu energie. A v neposlední řadě je ušetřeno 726 tun CO2 – takové množství CO2 by 33 456 stromů absorbovalo po dobu 1 roku.

V rámci desetiletého projektu je očekáváno, že Kongresové centrum Praha ušetří na nákladech 234 119 631 Kč, 125 695 599 kWh energie a 79 598 tun CO2. Pokud vás zajímají další podrobnosti tohoto projektu, více informací najdete zde: https://www.praguecc.cz/cz/zelene-kongresove-centrum-praha#green

Pro slavnostní vyhlášení výsledků ankety Auto roku 2024 v České republice byl vybrán Komorní sál Kongresového centra Praha s krásným panoramatickým výhledem na Pražský hrad, Vyšehrad a další významná místa hlavního města. Má svou osobitou atmosféru a je kvůli tomu často využíván i filmaři. V tomto případě navíc vkusně koresponduje s oslavou 30 let ankety i jejího vyhlašovatele SDA.